HOE REAGEER JIJ ALS IEMAND JE ERGERT OF JE JE TEKORT GEDAAN VOELT?

Iedereen heeft ooit wel eens een vriend, collega, teamgenoot of zelfs een familielid meegemaakt die elke gelegenheid aangrijpt een domper op je vreugde te zetten? Of het nu gaat om hun gedrag, hun karakter of gewoon hun behoefte om steeds negatief te reageren, deze mensen kunnen soms een interessante uitdaging voor je zijn.

Het is op zichzelf al heel wat als je je dit realiseert; ofschoon sommige mensen soms als ‘toxisch’ of ‘negatief’ kunnen overkomen, kan hun expressie van grote betekenis voor je zijn. Als je er vanuit een ander perspectief naar kijkt, dan is in feite niemand ‘toxisch’, ‘negatief’ of ‘slecht.’ Ze hebben simpelweg een ervaring waarover wij oordelen.

De waarheid is dat we van deze reacties juist heel veel kunnen leren. Hierna zal ik enkele geweldige tips met je delen, zodat je leert soepeler met situaties als deze om te gaan. Het enige wat je moet onthouden is ‘hoe’ je ernaar kijkt. In plaats van een situatie te vermijden en weg te lopen, kunnen we hierdoor flink wat inzicht in onszelf verkrijgen.

1. Zie de mogelijkheid hiervan te leren

Eén van de eerste, wellicht allerbelangrijkste vraag die ikmezelf stel wanneer ik door negatief overkomende mensen wordt omringd is: “Wa tzit mij dwars? Wat maakt dat ik me naar voel in het gezelschap van deze mensen? Voel ik daardoor een bepaalde emotie bij mezelf? Een oude frustratie misschien? Blokkeert me dat?”

Nadat we uitgevogeld hebben waarom een bepaald persoon ons raakt, kijken we naar binnen of er innerlijk iets aangepast dient te worden. De reden waarom we eerst naar binnen kijken is om te proberen vast te stellen welke rol deze persoon in ons leerproces kan spelen. Vaak verdwijnen deze mensen weer uit ons leven of transformeren ze jouw innerlijke leermoment waarop ze hun licht laten schijnen.

Wanneer je inzicht hebt gekregen in dat wat je raakt, kijk dan of je het kunt overstijgen. Het kan zijn dat je over iemands gedrag oordeelt. Het kan zijn dat je boos wordt omdat iemand iets doet wat jij niet leuk vindt. Misschien is iemand niet te vertrouwen en vormt dat een stoorzender in je leven. Kortom, je kunt het simpelweg identificeren en er boos overblijven, je kunt ook proberen vanuit een hart vol vrede de situatie te accepteren, zodat het je niet raakt en je gemoedsrust behouden blijft.

Zodra je dat wat je raakt of ergert loslaat, ontstaat er ruimte om andere keuzes te maken, als je dat wilt. Het is dus juist de grote truc om niet gewoon door te gaan met leven omdat je niet onder ogen wilt zien waar je je in jezelf aan stoort. Wanneer je namelijk dàt pad volgt, zal je merken dat je steeds mensen ontmoet die elke keer weer dezelfde ergernis bij je oproepen, net zolang tot je die ergernis loslaat. Zeg nu zelf, je hebt toch liever niet dat je je overal door geraakt voelt?

2. Neem tijd voor jezelf

Dit verwijst gedeeltelijk naar het genoemde onder punt 1;wanneer je probeert aandacht te schenken aan de reden waarom je je aan een ander ergert, neem dan tijd voor jezelf om daar eens rustig voor te gaan zitten. Dieper in jezelf duiken, jezelf tijd geven en afstand nemen van een persoon of meerdere personen die soms ‘toxisch’ of ‘negatief’ kunnen overkomen,is een geweldige methode om te vergelijken hoe je je in verschillende situaties voelt. Er zullen momenten in het leven zijn waarin we deze mensen om wat voor reden dan ook móeten ervaren (vaak werk-gerelateerd). Zodoende leer je ruimte vrij te maken om op te laden, de vrede in jezelf te bewaren en te voorkomen dat je vast komt te zitten in oordelende gedachten. Je hoeft deze mensen niet ‘te vriend’ te houden, maar je kunt wel van ze leren hoe je in hun gezelschap je innerlijke vrede bewaart.

3. Oordeel mensen niet – oefen compassie

Een van de ergste dingen waarin we vast kunnen komen te zitten en waar we vaak een gewoonte van maken, is over mensen oordelen. Soms doen we het zonder ons daarvan bewust te zijn. Over anderen oordelen kan zelfsverslavend zijn. We doen het uit zelfverdediging of simpelweg omdat we het gewend zijn, waardoor we niet meer weten hoe we mooie eigenschappen in anderen kunnen zien. We oordelen omdat we geen zelfvertrouwen hebben, omdat we jaloers zijn of gewoon bang zijn om van ze te houden om wat ze doen. Wat de reden ook is, het is van belang om uit die egoïstische oordelende denkwijze te geraken.Het is overigens niet JIJ die oordeelt, het zijn de aangeleerde overtuigingen,ideeën, gedachten en concepten van het ego dat illusies creëert over wat goed en fout is.

Compassie aan je leven toevoegen leert je beseffen dat het gedrag van sommige mensen dat jij niet zo leuk vindt, een gevolg kan zijn van uitdagingen in hún leven. Misschien zijn ze wel chagrijnig, boos, snibbig,gemeen, jaloers, oordelend, gevoelig voor roddel of gedragen ze zich niet altijd op de ‘beste’ manier. Probeer hoe dan ook met hen in dialoog te blijven.Het aanbieden van andere gedachten, zienswijzen of een beetje advies kan behulpzaam zijn om iemands perspectief te verschuiven. Je weet niet wat mensen doormaken en vaak zal je ontdekken dat er veel overeenkomsten zijn. Als je met iemand een gesprek aangaat, blijf dan kalm en respectvol.

4. Vat gedrag niet persoonlijk op

Dit is reeds genoemd onder nummer 3, maar belangrijk genoegom nog even apart te vermelden. We zijn ons niet altijd bewust waaróm iemand zich zus of zo gedraagt. Zelfs al lijkt het of ze je persoonlijk ‘aanvallen’,dan hoeft het helemaal niet over jou te gaan. Als je dit in gedachten houdt,schep je niet alleen meer vrede in jezelf, maar voorkom je ook uitbarstingen tussen jou en de ander, aangezien het persoonlijk opvatten van dingen soms flink uit de hand kan lopen.

5. Realiseer je dat bepaald gedrag niet zomaar genegeerd mag worden

Dit gaat over het besef dat je bepaald gedrag niet hoeft te zien als ‘iets waarmee je moet leren omgaan’ en/of ‘negeren wanneer iemand zich zus of zo gedraagt.’ Integendeel, je beschikt over de mogelijkheid om invloed te hebben op het leven van anderen, door het gedrag simpelweg te herkennen en er op een vriendelijke, speelse wijze iets aan te doen. Soms kunnen we zeggen:“Och, ze zijn nog jong” of “Ach, ze zijn nu eenmaal zo”, waarmee we het gedrag goedkeuren. De sleutel is hier: niet oordelen, maar juist beseffen dat mensen zich soms gedragen op een manier die niet altijd in lijn is met het scheppen van een goede sfeer voor iedereen. Werken aan het transformeren van die ervaring is niet alleen geweldig voor een persoon, maar ook voor de hele omgeving.

 Door actie te ondernemen en mogelijke gedragsveranderingen te noemen die mensen zouden kunnen kiezen, speel je de bal terug. Je het innerlijke werk niet voor ze doen, maar door er iets over te zeggen kun je wel het verschil maken.

6. Voel je vrij omczonder hen verder te gaan

Nadat we voorgaande tips hebben doorgenomen, is het nu tijd voor de laatste stap, die volgens mij eerlijkheid vereist om het volledig te leren begrijpen. Jezelf verwijderen van mensen blijft altijd een optie.Onthoud, het gaat niet om het leren omgaan met mensen die misschien ervaringen in je leven creëren waar je niet op zit te wachten. Het is echter belangrijk bovenstaande stappen te doorlopen, zodat we er niet gewoon voor weglopen.Groeien en leren vormt een groot deel van dit proces en waardering hebben voor wat anderen jou kunnen bieden is enorm belangrijk.

Er zijn ook mensen die gewoonweg niet veranderen. Ze brengen constant een ‘lage energie’ met zich mee en kunnen met hun gewoonten eneigenschappen situaties behoorlijk kleurrijk maken op manieren waarmee wij klaar zijn, dus tijd om te gaan. Ze kunnen egoïstisch zijn, nemen altijd maar en geven nooit iets terug om een vriendschap in evenwicht te houden. Er is niks mis met kiezen voor een andere route als je het gevoel hebt dat je verder bent gegaan dan hetgeen ze in jou naar boven brengen.

Wil je totale ontspanning ervaren? Boek een Tantrische massage en geniet!
 
Contact